Online therapie, werkt dit nu echt? Een vraag die velen van jullie waarschijnlijk stellen en waar wij graag een antwoord op formuleren.

In Amerika is online therapie al een tijdje bekend. Platformen zoals Talkspace en BetterHelp zijn enorm populair en hebben al mooie positieve effecten teweeg kunnen brengen bij hun gebruikers. Zelfs 80% van de gebruikers vindt Talkspace meer effectief en 98% vindt het ook handiger dan traditionele therapie. Bij BetterHelp zijn de cijfers zelfs nog hoger. Een studie van de Berkeley Well-being Institute concludeerde dat 94% online therapie verkiest boven face to face therapie. Het positieve effect is ook sneller aanwezig op deze online platformen.

Er zijn studies die aantonen dat online therapie wel degelijk werkt en zelfs extra voordelen met zich meebrengt.

Door de coronacrisis ontdekten meer belgen voor het eerst de mogelijkheden van online therapie. Tijdens een pandemie is het duidelijk dat online therapie grote voordelen biedt. Maar ook daarbuiten kan online psychologische ondersteuning heel waardevol zijn. We zetten enkele voordelen op een rijtje voor jou.

1. Je bespaart tijd en kosten

Je moet je huis niet uit voor een therapiesessie! Wanneer je kinderen thuis zijn, je geen tijd hebt door je drukke agenda of moeilijk te been bent, is het huis verlaten soms een moeilijke zaak. Je bespaart tijd en bovendien ook kosten door niet in de file te staan, op een bus te moeten wachten, enz.

2. De drempel naar therapie is minder groot

Hoewel het stigma rond psychologische ondersteuning gelukkig steeds kleiner en kleiner wordt, kan de stap naar mentale ondersteuning voor sommigen toch nog te groot zijn. In dat geval kan online therapie de stap makkelijker maken. De drempel om hulp te zoeken wordt kleiner omdat het minder confronterend aanvoelt dan je te verplaatsen naar de 'klassieke' ruimte bij een psycholoog. Je kan de stap rustig op je eigen tempo zetten.

3. Online therapie is vaak efficiënter

Online therapie kan je doen vanuit je eigen comfortzone, vanuit je eigen woning waar jij je veilig en op je gemak voelt. Velen getuigen dat ze zich hierdoor meer op hun gemak voelen en zo ook sneller open durven te zijn en tot de kern komen waardoor het therapeutisch traject vaak korter is dan bij offline therapie.

4. Toegang tot meer verschillende therapeuten

Online therapie zorgt ervoor dat het aanbod aan therapeuten groter is, ook therapeuten die iets verder van je afzitten worden ineens bereikbaar.

5. Je kan therapie volgen van waar je wil

Voor mensen die in het buitenland wonen of veel moeten reizen voor hun werk maar graag therapie volgen in hun moedertaal, kan online psychologische ondersteuning de oplossing zijn.

Online therapie heeft dus tal van voordelen. BloomUp is zo'n online platform dat de stap naar therapie vergemakkelijkt!

Bij BloomUp kan je snel, veilig en van waar je wilt terecht bij meer dan 25 erkende klinische psychologen en psychotherapeuten. Je hoeft niets te installeren en jouw eerste kennismakingsgesprek is volledig gratis. Na een instant persoonlijke matching kan je kiezen uit 3 professionals en meteen je eerste videocall starten.

Ga nu naar onze website en start je gratis eerste kennismakingsgesprek.

Bronnen:

https://www.prweb.com/releases/2017/04/prweb14267856.htm

Onderzoek bij therapeuten: online therapie werkt beter dan verwacht - GZ-psychologie
Door de corona-crisis stapten veel therapeuten over op Zoom of Skype, of speciaal beveiligde online platforms. Tegen de verwachting in werkt het in veel gevallen beter dan gedacht. Dit blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens Milou Feijt, promovenda in de onderzoeksgroe…

http://www.psychologistsboard.org.nz/cms_show_download.php?id=141

Best Practices in Videoconferencing-Based Telemental Health April 2018
Telemedicine and e-Health